Barcelona
It was the first time that we met

Barcelona
How can I forget

The moment that you stepped into the room
You took my breath away

Barcelona
La musica vibro y e Ilanos unio

And if God is willing
we will meet again some day


Mijn eigen handige tips / My own tips & tricks

***************** MUST READ **************

1) Klik hier voor mijn eigen bedrijvenlijst waar je geen Spaans nodig hebt om bij te werken, ideaal om te starten!/ My own list of companies where Spanish is not required, ideal to start!

2) Klik hier voor veelgestelde vragen over werken, wonen en leven in Barcelona / FAQ - in English as well

** Ook super handig **

1) Hier algemene tips / General Tips & Tricks

2) Baan? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

3) Woning? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

4) Kamer? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

5) Zoek hier meteen een baan door "Dutch" OF "Holandes" OF "Nederlands" in het eerste vak in te vullen en "Barcelona" in de tweede!

Direct looking for jobs on biggest job site in Spain

6) Grootste huizenaanbod/ Biggest offer of houses in Barcelona

7) Loquo, van kamer via banen tot meubels / Loquo: from rooms via jobs to furniture in Barcelona

8) Stage in Barcelona lopen? Klik hier voor een up to date lijst!

en natuurlijk....

9) Spaans leren! Echte aanrader is Versión Original *: goed, betrokken, kleine klasjes en heel erg betaalbaar! En midden in het centrum (om de hoek bij Placa Catalunya)! Learn Spanish here at the best language school in Barcelona! (*mail me voordat je een cursus gaat volgen voor eventuele kortingsacties!/send me a mail before you start a course for a possible discount!)

10) Zit je na het lezen van mijn blog (gebruik eerst de zoekfunctie a.u.b.) nog met een vraag over wonen/werken/leven in Barcelona? Dan mag je me mailen via e_mabel AT yahoo.com. Ik help je graag op weg.... maar mails met hele algemene vragen (daar kan ik niet zo veel mee) en mails met CV's (ik ben geen arbeidsbureau) worden niet beantwoord.

© Mabel at BCN, 2004.

Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt door middel van druk, microfilm, fotocopie, plaatsing van teksten en/of afbeeldingen op andere websites of op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur/maker.

Friday, 22 April 2011

Kosten levensonderhoud - Barcelona

Ik was aan het surfen op het net en kwam erachter dat er nog maar weinig informatie is over de kosten van levensonderhoud in Barcelona. Dus daarom een overzicht, gebaseerd op mijn eigen ervaringen - eigen rekeningen (bedragen zijn per maand en op basis van redelijk zuinig verbruik d.m.v. spaarlampen, korte/lage temperatuur wasjes, geen overbodige apperatuur op stand by of in lader laten zitten etc etc):

Gas

25 euro

(gemiddeld, op basis van een tweepersoonshuishouden zonder centrale verwarming; gas Butano - die flessen - is goedkoper!)

Elektriciteit

25 euro

(gemiddeld, op basis van een tweepersoonshuishouden, met af en toe gebruik van elektrische verwarming, geen droger of airco; indien wel veel gebruik van elektrische verwarming en/of airco, kan de rekening zo oplopen tot 60 euro in de maand)

Water

20 euro

(gemiddeld, op basis van een tweepersoonshuishouden, met normaal gebruik van wasmachine - zeg 4 wasmachines per week - en planten die zomers meer water nodig hebben dan winters)

Inboedelverzekering

20 euro

(op basis van een uitgebreide polis van 30.000 euro aan meubels, incl WA-verzekering, roof met geweld op straat en reisverzekering)

Internet

40 tot 50 euro

(20 MB incl. telefoonlijn)

Ziektenkostenverzekering

0 euro

(op basis van het feit dat je via werk altijd bij de Seguridad Social zit, dat kost je niets; je dient alleen voor medicijnen te betalen, maar daar krijg je een korting voor, dus die kosten liggen heel laag; een particuliere ziektenkostenverzering, bijvoorbeeld via Sanitas, kost ongeveer 45 euro per maand, maar dan dien je wel alle medicijnen zelf te betalen en betaal je per consult tussen de 2,50 - 4 euro)

Verder betaal je normaal gesproken in je huur:

- kosten trappenhuis (schoonmaak + elektriciteit)
- kosten portera (indien aanwezig)
- IBI (vermogensbelasting)

Je betaalt in Barcelona verder niet voor afvalstoffenheffing of rioolbelasting, dat zit - als het al bestaat - in de huur inbegrepen. Het enige dat kan komen, is een jaarrekening van de MUSA (onderdeel van Agbar: waterbedrijf) voor onderhoud en dat was in 2010 slechts 15 euro.

Dan heb je nog je mobiele telefoon-kosten, maar dat hangt af van je verbruik. Een goedkope provider is Yoigo die bellen voor 4 cent per minuut aanbiedt.

Je eventuele abonnement bij de sportschool en dat hangt van de school af. De DIR of Holmes Place zijn erg duur; reken op 60 - 70 euro per maand. Een buurtgym of een sportschool van de gemeente (UBEA) is vaak goedkoper en dan moet je denken aan tussen de 35 - 45 euro per maand (voor altijd toegang + lessen).

Transportkosten hangt ook erg af van waar je woont en waar je werkt. Een tienrittenkaart voor de metro/bus is nu 7,85 euro. Een maandabonnement voor 1 zone (dat is groot Barcelona) is 48,45 euro. Een jaarabonnement voor Bicing kost echter maar 30 euro.

Verder heb je je huur en dat is natuurlijk afhankelijk van het huis zelf, de ligging, vraag/aanbod etc etc, maar nu moet het mogelijk zijn een fatsoenlijke flat met 2 slaapkamers te krijgen voor 700 - 800 euro per maand.

De huur van de kamers is een ander verhaal, want dat is niet alleen gebaseerd op de totale huur van het huis, maar ook of alle kosten van gas/water/licht zijn inbegrepen, welk type internet, maar ook gebruik van meubels, beddengoed etc. Hou voor een fatsoenlijk kamer 400 euro aan, dat zit je niet te laag.

Dan als laatste je boodschappen. Dat hangt ook erg van de winkel af en hoeveel je eet of drinkt. Om je wat voorbeelden te geven, hier mijn laatste boodschappenlijstje:

1 liter melk (houdbaar) 0,55 euro
6 liter water 0,60 euro
yoghurt (4 kleine bakjes, huismerk) 1,00 euro
4,5 kg sinasappelen 4,19 euro
cherry tomaatjes (1 zakje) 1,00 euro
1 liter olijfolie 3,99 euro
700 grams gehakt (rundvlees) 3,99 euro
stokbrood (groot, wit, van de bakker) 0,89 euro
6 scharreleieren 1,09 euro
schouderham (7 plakken) 1,75 euro
wasmiddel (vloeibaar, eigen merk, 3 liter) 3,69 euro
1 kilo citroenen 1,09 euro

No comments:

Blog Widget by LinkWithin