Barcelona
It was the first time that we met

Barcelona
How can I forget

The moment that you stepped into the room
You took my breath away

Barcelona
La musica vibro y e Ilanos unio

And if God is willing
we will meet again some day


Mijn eigen handige tips / My own tips & tricks

***************** MUST READ **************

1) Klik hier voor mijn eigen bedrijvenlijst waar je geen Spaans nodig hebt om bij te werken, ideaal om te starten!/ My own list of companies where Spanish is not required, ideal to start!

2) Klik hier voor veelgestelde vragen over werken, wonen en leven in Barcelona / FAQ - in English as well

** Ook super handig **

1) Hier algemene tips / General Tips & Tricks

2) Baan? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

3) Woning? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

4) Kamer? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

5) Zoek hier meteen een baan door "Dutch" OF "Holandes" OF "Nederlands" in het eerste vak in te vullen en "Barcelona" in de tweede!

Direct looking for jobs on biggest job site in Spain

6) Grootste huizenaanbod/ Biggest offer of houses in Barcelona

7) Loquo, van kamer via banen tot meubels / Loquo: from rooms via jobs to furniture in Barcelona

8) Stage in Barcelona lopen? Klik hier voor een up to date lijst!

en natuurlijk....

9) Spaans leren! Echte aanrader is Versión Original *: goed, betrokken, kleine klasjes en heel erg betaalbaar! En midden in het centrum (om de hoek bij Placa Catalunya)! Learn Spanish here at the best language school in Barcelona! (*mail me voordat je een cursus gaat volgen voor eventuele kortingsacties!/send me a mail before you start a course for a possible discount!)

10) Zit je na het lezen van mijn blog (gebruik eerst de zoekfunctie a.u.b.) nog met een vraag over wonen/werken/leven in Barcelona? Dan mag je me mailen via e_mabel AT yahoo.com. Ik help je graag op weg.... maar mails met hele algemene vragen (daar kan ik niet zo veel mee) en mails met CV's (ik ben geen arbeidsbureau) worden niet beantwoord.

© Mabel at BCN, 2004.

Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt door middel van druk, microfilm, fotocopie, plaatsing van teksten en/of afbeeldingen op andere websites of op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur/maker.

Friday, 20 June 2008

Werk zoeken & vinden in Barcelona

Om mij heen zie ik veel mensen die op zoek naar werk zijn en ik merk dat velen (vooral die net in BCN wonen) totaal of weinig op de hoogte zijn van hoe het hier in Spanje werkt, waardoor enkelen er zeer bekaaid af komen... wat niet nodig is! Laat je goed informeren door mensen die hier al langer zijn, eventueel de vakbond (kun je zo terecht voor algemeen (en gratis) advies (o.a. CCOO aan Via Leitana) en lees onderstaande op ervaring gebaseerde punten na:

Salaris

Het salaris in Spanje is niet hoog, maar dat betekent niet dat je zo maar genoegen hoeft te nemen met 1000 euro per maand netto. Er zijn genoeg banen die wel zeker meer betalen. Je salaris hangt voor een groot deel af van de belasting die je betaalt en eventuele extra´s die je krijgt. Ik zal proberen hieronder een logische opsomming te maken. Goed om te weten als je het over je salaris gaat hebben:

a. wat is het bruto per jaar (zie kopje belasting)?

b. hoe vaak per jaar krijg je uitbetaald (zie kopje uitbetalingen)?

c. wat zijn de eventuele toeslagen (zie kopje toeslagen)?

Belasting

In principe zou je denken dat je elke maand hetzelfde % belasting betaalt, maar niets is minder waar. In Spanje wordt er gekeken naar wat je in het jaar dat je begint al aan % betaald hebt, maar ook wat de verwachtingen zijn dat je in dat jaar gaat verdienen. Zeg dat je op 1 januari wordt aangenomen en je bruto loon is 15.000 bruto per jaar, dan het dat je op 10% gezet wordt, terwijl je als je op 1 augustus begint (en het gehele jaar nog geen inkomen in Spanje hebt gehad) je op 6% wordt gezet.

En belangrijk om te weten, vaak wordt door veel bedrijven de eerste 6 maanden maar 2% toegepast. Klinkt lekker, maar bedenk wel dat na die 6 maanden je salaris dus omlaag gaat omdat je daarna meer % moet betalen. En wat kan dan gebeuren? Dat je in december plotseling meer % moet betalen omdat de belasting het dan min of meer recht trekt (inkomen over hele hele jaar = bepaald vast %, terug te vinden hier: http://www4.gipuzkoa.net/ogasuna/retenciones/2006/tabla.asp

Zorg dus dat je weet hoeveel je bruto gaat verdienen en hoe rekening te houden met eventuele verlaging van je salaris in verloop van tijd! Naast het % belasting, betaal je altijd 1,7% en 4,7 % sociale lasten.

Uitbetalingen

In Spanje kennen veel bedrijven een uitbetaling van een 13de en een 14de maand. Dat betekent dus dat als je 15.000 euro bruto per jaar gaat verdienen, je niet per maand 1250 euro bruto krijgt, maar maar 1071,43! Vraag hier goed naar bij het aangaan van je contract, het scheelt namelijk nog wat! Normaal krijg je de 13de uitbetaling in juli en de 14de in december. En hou er rekening mee dat dit niet een evenredig % is van het aantal maanden dat je al ergens werkt, maar dat de tijd al is gaan lopen sinds die extra uitbetaling.

Niet duidelijk? Zeg dat je bij bedrijf X op 1 januari bent gaan werken tegen 15.000 euro bruto per jaar, dan heb je in juli maar recht op 50% van die 13de maand omdat men is gaan tellen vanaf juli van het vorige jaar. Zo zit je na 1 jaar werken, zo redeneert men, precies op die 15.000 euro bruto per jaar (en ook hier kom ik er met mijn berekening niet uit, maar zo rekent men wel, let dus op voor die koude kermis!).

Toeslagen


Er zijn natuurlijk heel veel toeslagen te bedenken die je kunt krijgen, of wel verdient, maar niet krijgt, maar een aantal daarvan zijn wel belanrgijk te weten voordat je aan de slag gaat!

1) Feestdagen toeslag: lang leven Spanje met haar 14 feestdagen! Het komt helaas nog al´s voor dat je voor een Nederlands/Engels bedrijf gaat werken waar die feestdagen niet meetellen... maar ze dienen wel als zodanig worden aangemerkt in € of vrije dagen.

Citibank bijvoorbeeld geeft je 187 euro bruto per gewerkte feestdag. Normaal meen ik is er een toeslag verplicht van 60% of een anderhalve dag vrij. Bij Citibank had je bovendien ook het recht om te weigeren op een feestdag te werken. Ik weet niet of dat bij alle bedrijven geldt, maar ook dat is na te vragen bij de vakbond (en ga dan bij voorkeur niet naar de vakbond binnen het bedrijf omdat deze "afgevaardigden van de vakbond" uiteindelijk ook bij jouw baas in dienst zijn!) of lees dit na in de convenyo (= CAO die wel degelijk in Spanje bestaan) die per bedrijfstak verschillend is.

2) Lunchgeld: veel (Spaanse) bedrijven betalen ook lunchgeld uit. Dit komt dus bruto of in de vorm van tickets bovenop je salaris. Reken op rond de 7 euro netto per gewerkte dag. Je krijg je meestal een maand later uitbetaald, vakantie- en ziektedagen tellen niet mee!

3) Nachttoeslag: werk je tussen 22.00 en 06.00 uur, dan heb je volgens de meeste convenyos recht op 30% extra per uur.

4) Overuren: laat je niet afschepen met "overuren worden niet uitbetaald"! Ze zijn meestal wel te compenseren of worden 50% extra betaald.

Wat verder belangrijk is!

Wat voor contract krijg je?

Bepaalde of onbepaalde tijd? Max. bepaalde tijd is 1 jaar (ongeacht aantal contracten). Bij een vast contract (indefinido) ga je meestal wat meer % belasting betalen.

Zwart werken?

Ik raad je aan dit niet doen! Als het echt niet anders kan, probeer dan toch voor een aantal uren een contract te krijgen. Dit ivm met ziekte (geen uitbetaling, ook al beweert de baas van tevoren van wel...), grotere kans op ontslag (tja...), maar ook voor eventuele uitkering (na 1 jaar werken in Spanje heb je recht op "paro" dat 70% van je inkomen is (geen idee bruto/netto/gemiddelde)) en heel belangrijk: bij het vinden van een huurhuis! De meeste eigenaren zullen je of geen huurcontract geven zonder (vast) contract en/of een hele hoge aval vragen.

Vakantiedagen!

Voor zover ik weet heeft iedereen recht op 23 dagen per jaar en zijn er 14 feestdagen per jaar. Sommige bedrijven geven je 30 dagen per jaar, maar dat zijn dan vaak natuurlijk dagen, dus als je een week vakantie opneemt, telt dat al 7 dagen en niet als 5! En let op: sommige bedrijven verplichten je je vakantiedagen alleen in weken op te nemen. Vraag dit dus goed na!

Nu nog een algemeen advies....

Denk na over hoeveel je wilt verdienen/wat redelijk is/wat je kunt vragen/wat de "marktprijs" is. Met andere woorden, er zijn best banen waar iets speling in het salaris zit of waar je best meer kun verdienen dan maar 1000 euro netto. Maar om te denken dat een bedrijf op jou zit te wachten, is leuk bedacht, maar zo werkt het in Spanje helaas niet!

Bij Sitel kreeg ik voor 40 uur zo´n 1040 netto per maand, bij Citibank 1075 netto per maand en bij Air Products zo´n 1275 netto per maand (alles zonder toeslagen, gebaseerd op 10 - 12% belasting). In de meeste barren/restaurants betaalt men tussen 6 - 8 euro netto per uur (van horen zeggen; zonder fooi).

Succes!

Verhuizen = 1 verplichte vrije dag (wel officieel adres veranderen, max. 1 x per jaar), trouwen = 15 vrije dagen, ziekte wordt normaal gesproken wel doorbetaald, inschrijven bij gemeente en andere gemeentelijke verplichte zaken & dokterbezoek moet gewoon zonder vrij te vragen onder werktijd kunnen.

Spaans is wel essentieel als het om contracten e.d. gaat. De wet zegt namelijk dat alles in het Spaans moet. Het is dus sterk aan te raden meteen met Spaans te beginnen als je hier aankomt. Intensieve cursussen of avondcursussen kun je volgen bij Versión Original: ze zijn goed, betrokken, hebben kleine klasjes en zijn heel erg betaalbaar! En bovendien zitten ze midden in het centrum (om de hoek bij Placa Catalunya)!

Meteen weten wat voor aanbod er voor Nederlanders is in Spanje? Kijk dan hieronder voor het baanaanbod in Barcelona met het zoekwoord "holandes".
1 comment:

Ivonne said...

Bedankt voor de handige tips, ik ga over een paar maanden ook daarheen voor de zomer.

Blog Widget by LinkWithin