Barcelona
It was the first time that we met

Barcelona
How can I forget

The moment that you stepped into the room
You took my breath away

Barcelona
La musica vibro y e Ilanos unio

And if God is willing
we will meet again some day


Mijn eigen handige tips / My own tips & tricks

***************** MUST READ **************

1) Klik hier voor mijn eigen bedrijvenlijst waar je geen Spaans nodig hebt om bij te werken, ideaal om te starten!/ My own list of companies where Spanish is not required, ideal to start!

2) Klik hier voor veelgestelde vragen over werken, wonen en leven in Barcelona / FAQ - in English as well

** Ook super handig **

1) Hier algemene tips / General Tips & Tricks

2) Baan? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

3) Woning? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

4) Kamer? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

5) Zoek hier meteen een baan door "Dutch" OF "Holandes" OF "Nederlands" in het eerste vak in te vullen en "Barcelona" in de tweede!

Direct looking for jobs on biggest job site in Spain

6) Grootste huizenaanbod/ Biggest offer of houses in Barcelona

7) Loquo, van kamer via banen tot meubels / Loquo: from rooms via jobs to furniture in Barcelona

8) Stage in Barcelona lopen? Klik hier voor een up to date lijst!

en natuurlijk....

9) Spaans leren! Echte aanrader is VersiĆ³n Original *: goed, betrokken, kleine klasjes en heel erg betaalbaar! En midden in het centrum (om de hoek bij Placa Catalunya)! Learn Spanish here at the best language school in Barcelona! (*mail me voordat je een cursus gaat volgen voor eventuele kortingsacties!/send me a mail before you start a course for a possible discount!)

10) Zit je na het lezen van mijn blog (gebruik eerst de zoekfunctie a.u.b.) nog met een vraag over wonen/werken/leven in Barcelona? Dan mag je me mailen via e_mabel AT yahoo.com. Ik help je graag op weg.... maar mails met hele algemene vragen (daar kan ik niet zo veel mee) en mails met CV's (ik ben geen arbeidsbureau) worden niet beantwoord.

© Mabel at BCN, 2004.

Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt door middel van druk, microfilm, fotocopie, plaatsing van teksten en/of afbeeldingen op andere websites of op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur/maker.

Thursday, 9 February 2012

Openbaar vervoer in Barcelona: stakingen en initiatieven om goedkoper te reizen

Er is de laatste tijd veel te doen rondom het openbaar vervoer in Barcelona, met name de enorme prijsstijging per 1 januari waarbij een 10 strippenkaart van € 8,25 naar € 9,25 ging (+ 12%). Ik schreef al over een initaitef dat de kaart "gesponsord" zal gaan worden door bedrijven, en nu is er sinds een dag of wat, ook het initiatief "T-11".

T-11 slaat op de laatste rit op je kaart: omdat elke rit een uur en een kwartier geldig is, kan deze dus twee keer gebruikt worden. Via de app "Incidencias 2.0 " van de TMB, kun je laten weten waar jij je volle, maar nog geldige 10 strippenkaart achterlaat, zodat de laatste strip door een ander opnieuw gebruikt kan worden.

(voor meer informatie, kun je het beste naar deze pagina gaan; let wel: in het Catalaans)

Terwijl ik dit schreef, kwam ik nog een ander initiatief tegen: de "T-12 voor ouders", wat via een vader op Facebook wordt verspreid. In tegenstelling tot de andere initiatieven, is deze illegaal omdat het gaat om volwassenen die gebruik maken van de strippenkaart voor jongeren tot en met 12 jaar.

De methode is als volgt (ik hoop dat ik het goed heb want mijn Catalaans is een beetje roestig...): als je je kind naar voetbal brengt, of naar school of naar waar ever, ga dan heen op de T-10 maar terug (wel binnen die uur en kwartier) op de T-12 van je kind. De T-12 kan namelijk omgelimiteerd gebruikt worden. Mocht je gecontroleerd worden, dan kun je je T-10 laten zien: je zit immers nog in de "goede" tijd.

(even wat meer uitleg: als je overstapt van bus naar metro of metro naar bus of van de ene naar de andere bus, dan wordt je niet extra gestempeld; binnen een uur en kwartier met dezelfde metro heen en weer kan helaas niet: dat wordt gezien als een "nieuwe" reis; de "T-12-ouders"-manier geldt dan ook alleen voor de metro en zorgt ervoor dat je de terugreis op hetzelfde traject niet hoeft te betalen)

(meer informatie via de T-12 pagina op Facebook, al ligt ie er nu even uit)

Behalve initiatieven, staan er ook stakingen op het programma: de vakbonden hebben besloten op 27, 28 en 29 februari en 1 maart te gaan staken. En dat is niet echt handig, want dan vindt de grootste beurs van Barcelona plaats: de Mobile World Congress. Vorig jaar nog besliste de organisatie GSMA via een tender wie de MCW tot en met 2018 mocht hosten. In juli 2011 kwam Barcelona als winnaar uit de bus. En dat was maar goed ook, want twee jaar ervoor had de stad Bread & Butter verloren.

Maar goed, met de OV-stakingen, zal het het imago van Barcelona als host behoorlijk wat schade oplopen en dat is precies wat de vakbonden en het personeel van TMB wil. Ik snap het helemaal, maar handig is anders.

Wordt vervolgd

P.S. Reizen zonder geldig vervoerbewijs in de metro of bus, kost je nu in plaats van € 30,05 (of een ander raar bedrag dat vast nog met pesetas te maken had) maar liefst € 100!

No comments:

Blog Widget by LinkWithin