Barcelona
It was the first time that we met

Barcelona
How can I forget

The moment that you stepped into the room
You took my breath away

Barcelona
La musica vibro y e Ilanos unio

And if God is willing
we will meet again some day


Mijn eigen handige tips / My own tips & tricks

***************** MUST READ **************

1) Klik hier voor mijn eigen bedrijvenlijst waar je geen Spaans nodig hebt om bij te werken, ideaal om te starten!/ My own list of companies where Spanish is not required, ideal to start!

2) Klik hier voor veelgestelde vragen over werken, wonen en leven in Barcelona / FAQ - in English as well

** Ook super handig **

1) Hier algemene tips / General Tips & Tricks

2) Baan? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

3) Woning? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

4) Kamer? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

5) Zoek hier meteen een baan door "Dutch" OF "Holandes" OF "Nederlands" in het eerste vak in te vullen en "Barcelona" in de tweede!

Direct looking for jobs on biggest job site in Spain

6) Grootste huizenaanbod/ Biggest offer of houses in Barcelona

7) Loquo, van kamer via banen tot meubels / Loquo: from rooms via jobs to furniture in Barcelona

8) Stage in Barcelona lopen? Klik hier voor een up to date lijst!

en natuurlijk....

9) Spaans leren! Echte aanrader is Versión Original *: goed, betrokken, kleine klasjes en heel erg betaalbaar! En midden in het centrum (om de hoek bij Placa Catalunya)! Learn Spanish here at the best language school in Barcelona! (*mail me voordat je een cursus gaat volgen voor eventuele kortingsacties!/send me a mail before you start a course for a possible discount!)

10) Zit je na het lezen van mijn blog (gebruik eerst de zoekfunctie a.u.b.) nog met een vraag over wonen/werken/leven in Barcelona? Dan mag je me mailen via e_mabel AT yahoo.com. Ik help je graag op weg.... maar mails met hele algemene vragen (daar kan ik niet zo veel mee) en mails met CV's (ik ben geen arbeidsbureau) worden niet beantwoord.

© Mabel at BCN, 2004.

Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt door middel van druk, microfilm, fotocopie, plaatsing van teksten en/of afbeeldingen op andere websites of op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur/maker.

Wednesday, 27 October 2010

Alleen maar Catalaans voorlopig van de baan - Barcelona

Dat ik geen voorstander van alleen maar Catalaans ben, mag duidelijk zijn. Ja, ik weet hoeveel de Catalanen hebben geleden onder Franco bla bla bla, maar dat betekent niet dat je daarom het Catalaans moet voortrekken en het Spaans negeren. Boeken, cultuur, films in het Catalaans allemaal prima, maar zolang er wettelijk twee officiële talen (sorry drie, ook het Aranees is een officiële taal) zijn en je nog steeds deel uit maakt van Spanje (al sinds 1714) vind ik dat je het Catalaans niet moet opdringen en verplichten.

Ik, en met mij vele andere immigranten, spreek al Spaans en dat is voor mij - naast de twee andere talen (engels en nederlands) die ik vloeiend spreek - wel even genoeg. Ja sorry hoor, maar welke doorsnee Catalaan spreekt drie talen, waaronder engels, vloeiend?

Dus ja, toen ik vandaag La Vanguardia las, was ik best blij. Het TSJC (Tribunal Superior de Justicia de Catalunya - Hoge Raad van Catalonië) heeft namelijk besloten dat Catalaans (voorlopig) niet als voorkeurtaal bij de gemeente Barcelona (en de Provinciale Raad van Leida) gebruikt mag worden. De rechter heeft in totaal zeven artikelen van het reglement van de stad Barcelona geschorst. Deze hadden allen betrekking op de voorkeur van het Catalaans boven het Spaans.

In februari dit jaar werd het gebruik van alleen maar Catalaans in de gemeenteraad goedgekeurd, maar die beslissing werd aangevochten door de voorzitter van de PP, Alberto Fernández Díaz. De Hoge Raad heeft de nu de artikelen opgeschort totdat er een uitspraak is over de (eventuele) nietigverklaring.

No comments:

Blog Widget by LinkWithin