Barcelona
It was the first time that we met

Barcelona
How can I forget

The moment that you stepped into the room
You took my breath away

Barcelona
La musica vibro y e Ilanos unio

And if God is willing
we will meet again some day


Mijn eigen handige tips / My own tips & tricks

***************** MUST READ **************

1) Klik hier voor mijn eigen bedrijvenlijst waar je geen Spaans nodig hebt om bij te werken, ideaal om te starten!/ My own list of companies where Spanish is not required, ideal to start!

2) Klik hier voor veelgestelde vragen over werken, wonen en leven in Barcelona / FAQ - in English as well

** Ook super handig **

1) Hier algemene tips / General Tips & Tricks

2) Baan? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

3) Woning? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

4) Kamer? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

5) Zoek hier meteen een baan door "Dutch" OF "Holandes" OF "Nederlands" in het eerste vak in te vullen en "Barcelona" in de tweede!

Direct looking for jobs on biggest job site in Spain

6) Grootste huizenaanbod/ Biggest offer of houses in Barcelona

7) Loquo, van kamer via banen tot meubels / Loquo: from rooms via jobs to furniture in Barcelona

8) Stage in Barcelona lopen? Klik hier voor een up to date lijst!

en natuurlijk....

9) Spaans leren! Echte aanrader is Versión Original *: goed, betrokken, kleine klasjes en heel erg betaalbaar! En midden in het centrum (om de hoek bij Placa Catalunya)! Learn Spanish here at the best language school in Barcelona! (*mail me voordat je een cursus gaat volgen voor eventuele kortingsacties!/send me a mail before you start a course for a possible discount!)

10) Zit je na het lezen van mijn blog (gebruik eerst de zoekfunctie a.u.b.) nog met een vraag over wonen/werken/leven in Barcelona? Dan mag je me mailen via e_mabel AT yahoo.com. Ik help je graag op weg.... maar mails met hele algemene vragen (daar kan ik niet zo veel mee) en mails met CV's (ik ben geen arbeidsbureau) worden niet beantwoord.

© Mabel at BCN, 2004.

Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt door middel van druk, microfilm, fotocopie, plaatsing van teksten en/of afbeeldingen op andere websites of op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur/maker.

Wednesday, 11 February 2009

Scams / fraude / oplichting met huren / verhuren in Barcelona

Van de week zag ik een waarschuwing van Nicky op het prikbord: beter huren via een erkend bedrijf dan een particulier (via www.loquo.com bijvoorbeeld) omdat er veel scams zijn/fraude is.

Klopt, maar.... als je een beetje op let, hoef je niet in de vallen van een fraudeur/oplichter te vallen!

Omdat de meeste scams/fraude voorkomt bij verhuur/verhuren, wil ik daar op ingaan.

Op welke pagina je ook een advertentie zet waar je je een kamer/huis/flat/appartement te huur vraagt, loop je kans mail te krijgen van een fraudeur/oplichter. Fraudeurs/oplichters zullen in veel mindere mate zelf een advertentie zetten. Hoe herken je een mail van een fraudeur/oplichter?

1) Slecht engels, terwijl persoon zegt Engels te zijn of in Engeland te wonen
2) Huis heeft én een garage én een open haard én een terras én een etcetera etcetera. Ten eerste staan huizen met al die kenmerken simpelweg gewoon niet in het centrum van Barcelona en ten tweede, zoja, dan zouden die natuurlijk allang verhuurd zijn, want let op:
3) De prijs is iets te mooi om waar te zijn. Meestal zijn het bedragen van 500 of 750 euro per maand! Geloof me, als zo´n huis zou bestaan, zou ik er al lang in wonen!
4) Het huis/de flat is van haar/zijn vader/moeder/tante/oom... de zogenaamde verhuurder woont er zelf niet èn woont ook niet eens in hetzelfde land.
5) Foto´s van het huis: hoe ziet de inrichting eruit? Grote ruimtes met grote banken, veel ramen... vergeet het maar! De gemiddelde wonnruimte in Barcelona bedraagt 50 - 60m2, omdat er simpelweg, gewoon klein is gebouwd.

Goed, en dan verder een aantal punten die je kunnen helpen:

1) Moet je via Western Union betalen? Of alleen maar het bewijs dat je aan iemand kunt betalen via Western Union opsturen? Geloof me, bijna alle scams gebeuren via Western Union. Als je deze manier van betalen kunt vermijden, 300% beter!
2) Moet je eerst betalen voordat je er uberhaupt kunt gaan kijken? Of voordat iemand anders voor je kan kijken? (indien je al in Barcelona bent of contacten in Barcelona hebt)
3) Heeft de zogenaamde eigenaar een telefoonnummer? Dan zou ik zeggen: bellen! Natuurlijk wel naar een 00 34 nummer!
4) Staat de eigenaar toevallig ergens op Facebook, MySpace, Hyves etc etc? Trust me, als jij via internet mensen voor je huis/flat/appartement zoekt, ben je 9 van de 10 keer ook op andere manieren actief op internet en ben je daar te vinden! Google anders de naam even tussen “ “.
5) Is de naam van de zogenaamde verhuurder hetzelfde als in het mailadres?
6) Check het adres via Google Maps!

En verder: als je volledige naam, adres en telefoonnummer hebt van de persoon die verhuurt en je dan nog wordt opgelicht (let op: meeste oplichters zullen al die informatie niet geven), dan kun je natuurlijk gewoon aangifte bij de politie doen!

En het allerbelangrijkste: afgaan op je gevoel!

Succes!

No comments:

Blog Widget by LinkWithin