Barcelona
It was the first time that we met

Barcelona
How can I forget

The moment that you stepped into the room
You took my breath away

Barcelona
La musica vibro y e Ilanos unio

And if God is willing
we will meet again some day


Mijn eigen handige tips / My own tips & tricks

***************** MUST READ **************

1) Klik hier voor mijn eigen bedrijvenlijst waar je geen Spaans nodig hebt om bij te werken, ideaal om te starten!/ My own list of companies where Spanish is not required, ideal to start!

2) Klik hier voor veelgestelde vragen over werken, wonen en leven in Barcelona / FAQ - in English as well

** Ook super handig **

1) Hier algemene tips / General Tips & Tricks

2) Baan? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

3) Woning? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

4) Kamer? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

5) Zoek hier meteen een baan door "Dutch" OF "Holandes" OF "Nederlands" in het eerste vak in te vullen en "Barcelona" in de tweede!

Direct looking for jobs on biggest job site in Spain

6) Grootste huizenaanbod/ Biggest offer of houses in Barcelona

7) Loquo, van kamer via banen tot meubels / Loquo: from rooms via jobs to furniture in Barcelona

8) Stage in Barcelona lopen? Klik hier voor een up to date lijst!

en natuurlijk....

9) Spaans leren! Echte aanrader is Versión Original *: goed, betrokken, kleine klasjes en heel erg betaalbaar! En midden in het centrum (om de hoek bij Placa Catalunya)! Learn Spanish here at the best language school in Barcelona! (*mail me voordat je een cursus gaat volgen voor eventuele kortingsacties!/send me a mail before you start a course for a possible discount!)

10) Zit je na het lezen van mijn blog (gebruik eerst de zoekfunctie a.u.b.) nog met een vraag over wonen/werken/leven in Barcelona? Dan mag je me mailen via e_mabel AT yahoo.com. Ik help je graag op weg.... maar mails met hele algemene vragen (daar kan ik niet zo veel mee) en mails met CV's (ik ben geen arbeidsbureau) worden niet beantwoord.

© Mabel at BCN, 2004.

Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt door middel van druk, microfilm, fotocopie, plaatsing van teksten en/of afbeeldingen op andere websites of op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur/maker.

Friday, 11 May 2012

Seguridad Social in het buitenland - verzekerd op reis

Als je verzekerd bent bij de Seguridad Social, dan heb je ook recht op (gratis) medische hulp in de Europese Unie. Handig als je naar Nederland op vakantie gaat bijvoorbeeld en daar naar de dokter moet.

Je dient dan bij de SS een zogenaamde "Targeta Sanitaria Europea - TSE" (in Nederland wordt deze kaart aangeduid met de "European Health Insurance Card - EHIC") aan te vragen.

Met deze kaart heb je dus recht op medische zorg in alle landen van de Europese Unie en in Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland.

Nu is het helaas niet zo dat men in Nederland verplicht is je kaart aan te nemen en je geen rekening te geven voor het consult en/of medicijnen. Een beetje jammer, want in Nederland is Agis de "tussenpersoon" en kan een dokter of apotheek makkelijk bij hun de factuur indienen.

En jij dus ook. Indien men je kaart niet accepteert, dan hoef je alleen maar de originele facturen met een kopie van de TSE-kaart (en een ingevuld declaratieformulier) op te sturen naar Agis en dan krijg je binnen twee weken de kosten op de door jou gekozen rekening (kan dus ook naar je Spaanse rekening) teruggestort. Je dient dus zelf de facturen te betalen.

Helaas is het ook zo dat een ziekenhuis bij een opname of operatie jou gewoon de rekening kan presteren, maar in dat geval raad ik je aan even telefonisch contact met Agis op te nemen.

Voor Nederland geldt dat je recht hebt op zorg die door de Agis Basispolis (vergelijkbaar met het basispakket van de Nederlandse Zorgverzekeringswet) of de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt gedekt.

Meer informatie over Agis en het gebruik van je TSE (of EHIC)-kaart vind je hier.

(maar ik hoop natuurlijk dat je nooit naar de dokter moet als je op vakantie bent!)

No comments:

Blog Widget by LinkWithin