Barcelona
It was the first time that we met

Barcelona
How can I forget

The moment that you stepped into the room
You took my breath away

Barcelona
La musica vibro y e Ilanos unio

And if God is willing
we will meet again some day


Mijn eigen handige tips / My own tips & tricks

***************** MUST READ **************

1) Klik hier voor mijn eigen bedrijvenlijst waar je geen Spaans nodig hebt om bij te werken, ideaal om te starten!/ My own list of companies where Spanish is not required, ideal to start!

2) Klik hier voor veelgestelde vragen over werken, wonen en leven in Barcelona / FAQ - in English as well

** Ook super handig **

1) Hier algemene tips / General Tips & Tricks

2) Baan? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

3) Woning? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

4) Kamer? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

5) Zoek hier meteen een baan door "Dutch" OF "Holandes" OF "Nederlands" in het eerste vak in te vullen en "Barcelona" in de tweede!

Direct looking for jobs on biggest job site in Spain

6) Grootste huizenaanbod/ Biggest offer of houses in Barcelona

7) Loquo, van kamer via banen tot meubels / Loquo: from rooms via jobs to furniture in Barcelona

8) Stage in Barcelona lopen? Klik hier voor een up to date lijst!

en natuurlijk....

9) Spaans leren! Echte aanrader is Versión Original *: goed, betrokken, kleine klasjes en heel erg betaalbaar! En midden in het centrum (om de hoek bij Placa Catalunya)! Learn Spanish here at the best language school in Barcelona! (*mail me voordat je een cursus gaat volgen voor eventuele kortingsacties!/send me a mail before you start a course for a possible discount!)

10) Zit je na het lezen van mijn blog (gebruik eerst de zoekfunctie a.u.b.) nog met een vraag over wonen/werken/leven in Barcelona? Dan mag je me mailen via e_mabel AT yahoo.com. Ik help je graag op weg.... maar mails met hele algemene vragen (daar kan ik niet zo veel mee) en mails met CV's (ik ben geen arbeidsbureau) worden niet beantwoord.

© Mabel at BCN, 2004.

Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt door middel van druk, microfilm, fotocopie, plaatsing van teksten en/of afbeeldingen op andere websites of op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur/maker.

Wednesday, 16 May 2012

Allemaal plannen - huren in Barcelona en Nederland

Je ziet grappige dingen als je tegelijkertijd in Spanje en in Nederland woont. Rajoy riep een tijd geleden nog dat Spanje naar het "Nederlandse model" van de ziektenkostenverzekering moest overgaan... Geen goed idee meneer Rajoy, dat kan de arme Spanjaard niet betalen want het kost gemidddeld 100 euro per maand! En gisteren zag ik iemand van de G500(*) in de DWDD het Spaanse huurmodel nastreven... Ehuh?! In hun tienpuntenplan (punt 4) willen ze de huurtijd terugbrengen tot vijf jaar. Ook geen goed idee lijkt me, zeker niet als je huurbaas dan na vijf jaar de huur met elk willekeurig bedrag mag verhogen zoals nu gebeurt in Spanje.

In Spanje is de minister van Ontwikkeling (lees Infrastructuur), Ana Pastor, ook in de weer met de duur van het contract. Zij stelde van de week voor om de standaard contractsduur van vijf jaar naar drie jaar te verlagen (en de maximum duur van een contract van 8 naar 4 jaar). Ook geen goed idee naar mijn mening (...), maar daar tegenover staat dat je dan in het contract kunt laten vastleggen dat de huur in die drie jaar tijd niet met de jaarlijkse inflatiecorrectie % verhoogd wordt.

De minister zegt dat deze maatregelen jonge mensen en mensen met een laag inkomen gaat helpen, maar ondertussen krijgen eigenaren meer rechten doordat bijvoorbeeld de opzeg (lees oprot) termijn omlaag gaat naar twee maanden als ze de woning zelf weer nodig hebben (en let op: een verhuisvergoeding is volgens mij dan niet aan de orde).

Nu denk ik: cool, kan ik een contract van drie jaar afdwingen voor hetzelfde bedrag, maar dan... als over drie jaar de markt een beetje is aangetrokken, moet ik voor hetzelfde huis misschien wel veel meer dan normaal betalen dan dat ik na vijf jaar huren zou doen. Mijn inkomen- en uitgavenpatroon zal dan drastisch veranderen; lastig om daar nu al rekening mee te houden. Ik snap de plannen, maar denk eerlijk gezegd dat ze alleen maar voor meer onzekerheid zorgen èn dat is in tijden van crisis niet echt handig. Laat ze maar een puntenstelsel invoeren: dat je gewoon betaalt voor wat je woning waard is en niet wat de gek (lees ik of jij of jullie) er voor geeft ;)

Hier vind je overigens een overzicht alle huurplannen van mevrouw Pastor.

* Van de website van G500: G500 is een nieuwe beweging bestaande uit jongeren die samen de Nederlandse politiek willen verjongen én vernieuwen, om ons land op die manier toekomstbestendig te maken.

No comments:

Blog Widget by LinkWithin