Barcelona
It was the first time that we met

Barcelona
How can I forget

The moment that you stepped into the room
You took my breath away

Barcelona
La musica vibro y e Ilanos unio

And if God is willing
we will meet again some day


Mijn eigen handige tips / My own tips & tricks

***************** MUST READ **************

1) Klik hier voor mijn eigen bedrijvenlijst waar je geen Spaans nodig hebt om bij te werken, ideaal om te starten!/ My own list of companies where Spanish is not required, ideal to start!

2) Klik hier voor veelgestelde vragen over werken, wonen en leven in Barcelona / FAQ - in English as well

** Ook super handig **

1) Hier algemene tips / General Tips & Tricks

2) Baan? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

3) Woning? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

4) Kamer? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

5) Zoek hier meteen een baan door "Dutch" OF "Holandes" OF "Nederlands" in het eerste vak in te vullen en "Barcelona" in de tweede!

Direct looking for jobs on biggest job site in Spain

6) Grootste huizenaanbod/ Biggest offer of houses in Barcelona

7) Loquo, van kamer via banen tot meubels / Loquo: from rooms via jobs to furniture in Barcelona

8) Stage in Barcelona lopen? Klik hier voor een up to date lijst!

en natuurlijk....

9) Spaans leren! Echte aanrader is Versión Original *: goed, betrokken, kleine klasjes en heel erg betaalbaar! En midden in het centrum (om de hoek bij Placa Catalunya)! Learn Spanish here at the best language school in Barcelona! (*mail me voordat je een cursus gaat volgen voor eventuele kortingsacties!/send me a mail before you start a course for a possible discount!)

10) Zit je na het lezen van mijn blog (gebruik eerst de zoekfunctie a.u.b.) nog met een vraag over wonen/werken/leven in Barcelona? Dan mag je me mailen via e_mabel AT yahoo.com. Ik help je graag op weg.... maar mails met hele algemene vragen (daar kan ik niet zo veel mee) en mails met CV's (ik ben geen arbeidsbureau) worden niet beantwoord.

© Mabel at BCN, 2004.

Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt door middel van druk, microfilm, fotocopie, plaatsing van teksten en/of afbeeldingen op andere websites of op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur/maker.

Friday, 20 May 2011

De Spaanse revolutie of de Spaanse lente?

Op Facebook en in de Spaanse kranten worden bovenstaande namen al gebruikt voor het protest dat zich sinds 15 mei in Spanje ontwikkeld heeft. Het zijn voornamelijk jongeren die zich sinds zondag op Puerta del Sol in Madrid ophouden. Eergisteravond kwam daar Barcelona bij.


Op 22 mei wordt er namelijk gestemd: in 13 van de 17 autonome regios en in alle gemeentes. De kans dat PSOE door de aanhoudende crisis gestraft gaat worden, is bijzonder groot. Het is namelijk nog steeds crisis in Spanje: een hypotheek krijgen is bijna onmogelijk, de huren zijn nog steeds veel te hoog, de prijzen blijven stijgen en het werkloosheidscijfer is om te huilen. Kortom: het gaat niet goed!

En veel mensen zijn dat zat: ze noemen zich indignados, figuurlijk vertaald "de verontwaardigden". In de protestbijeenkomsten, die nu in het hele land te vinden zijn (hier vind je een kaartje), roept men voornamelijk om echte democratie (de bijeenkomsten zijn eigenlijk door de organisatie "Democracia Real ¡YA!" georganiseerd -> pagina ligt er al 2 dagen uit), economische gelijkheid en banen.


Het crisis probleem in Spanje is niet makkelijk te beschrijven. Aan de ene kant wil men heel graag oplossingen, maar aan de andere kant wil men er ook weinig voor inleveren (als er al wat in te leveren valt....). En er wordt heel veel misbruik van het woord "crisis" gemaakt... Met name door bedrijven en/of mensen met kapitaal/geld. Gekort op je salaris? Niet zeuren, want het is crisis (je hebt in ieder geval nog een baan). Een borg van zes maanden? Niet zeuren, want het is crisis (je hebt in ieder geval een dak boven je hoofd ;).

Door de crisis neemt helaas de xenofobie ook steeds meer toe, want "wij" immigranten, pikken immers de banen van de Spanjaarden in. Dat zij mijn baan niet kunnen overnemen omdat ze niet of nauwelijks Engels spreken, tja, dat is natuurlijk een andere zaak. En wat te denken van al die Zuid Amerikaanse meisjes die voor 400 euro in de maand "zustertje" spelen bij oude mensen thuis... zou een Spanjaard dat ook doen?

Eén van de oorzaken van de grootte van de crisis is in mijn ogen het slecht functioneren van het Spaanse WW-systeem: je wordt namelijk niet of nauwelijks gecontroleerd als je geen werk hebt (bijvoorbeeld door het ontbreken van een echte sollicitatieplicht). Dus wat doen veel mensen (men schat dit op minimaal 25%): hun hand op houden bij de staat, maar ondertussen lekker zwart bijklussen. Tja, dat is de crisis van de wal in het schip helpen. Er zal dus ook nog wel gesleuteld moeten worden aan de normen & waarden.


De protesten zijn bijzonder rustig. Ik liep er gisteren even langs en een goede vriendin van me, vertelde me dat het eergisteravond druk, gezellig en heel vreedzaam was. Helaas heeft de centrale kiescommissie besloten dat er morgen en zondag niet geprotesteerd mag worden. Maar ik geloof niet dat iemand zich daar wat van gaat aantrekken ;)

Eén minpuntje van de protesten: er wordt ook geroepen om niet te gaan stemmen of blank te gaan stemmen. En dat is natuurlijk niet echt handig, want zo verandert er natuurlijk nooit wat.

P.S. Ik vond ook nog een interessante blog waar gespeculeerd wordt dat de PSOE stiekem achter de protesten zit.

2 comments:

Anonymous said...

Leuk verspreekwoord: Van de wal in het schip.

Mabel @ Barcelona said...

Ja, ik vond hem ook wel grappig ;)

Blog Widget by LinkWithin