Barcelona
It was the first time that we met

Barcelona
How can I forget

The moment that you stepped into the room
You took my breath away

Barcelona
La musica vibro y e Ilanos unio

And if God is willing
we will meet again some day


Mijn eigen handige tips / My own tips & tricks

***************** MUST READ **************

1) Klik hier voor mijn eigen bedrijvenlijst waar je geen Spaans nodig hebt om bij te werken, ideaal om te starten!/ My own list of companies where Spanish is not required, ideal to start!

2) Klik hier voor veelgestelde vragen over werken, wonen en leven in Barcelona / FAQ - in English as well

** Ook super handig **

1) Hier algemene tips / General Tips & Tricks

2) Baan? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

3) Woning? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

4) Kamer? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

5) Zoek hier meteen een baan door "Dutch" OF "Holandes" OF "Nederlands" in het eerste vak in te vullen en "Barcelona" in de tweede!

Direct looking for jobs on biggest job site in Spain

6) Grootste huizenaanbod/ Biggest offer of houses in Barcelona

7) Loquo, van kamer via banen tot meubels / Loquo: from rooms via jobs to furniture in Barcelona

8) Stage in Barcelona lopen? Klik hier voor een up to date lijst!

en natuurlijk....

9) Spaans leren! Echte aanrader is Versión Original *: goed, betrokken, kleine klasjes en heel erg betaalbaar! En midden in het centrum (om de hoek bij Placa Catalunya)! Learn Spanish here at the best language school in Barcelona! (*mail me voordat je een cursus gaat volgen voor eventuele kortingsacties!/send me a mail before you start a course for a possible discount!)

10) Zit je na het lezen van mijn blog (gebruik eerst de zoekfunctie a.u.b.) nog met een vraag over wonen/werken/leven in Barcelona? Dan mag je me mailen via e_mabel AT yahoo.com. Ik help je graag op weg.... maar mails met hele algemene vragen (daar kan ik niet zo veel mee) en mails met CV's (ik ben geen arbeidsbureau) worden niet beantwoord.

© Mabel at BCN, 2004.

Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt door middel van druk, microfilm, fotocopie, plaatsing van teksten en/of afbeeldingen op andere websites of op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur/maker.

Wednesday, 19 January 2011

De huizenmarkt in Spanje - Barcelona

De huizenmarkt in Barcelona (Spanje) blijft een aardig onderwerp om over te schrijven. Tis namelijk alles behalve normaal. Dat de prijzen hoog liggen is nu vergeleken met Nederland bijvoorbeeld, niet zo gek meer aangezien daar de huren steeds ook meer omhoog gaan, maar over de condities en voorwaarden, raak ik simpelweg niet uitgesproken.

Hier huur je namelijk nooit permanent, maar voor maximaal vijf jaar waardoor je huisbaas na die vijf jaar de huur met welk bedrag dan ook, omhoog mag gooien. En ja, tussendoor krijg je natuurlijk welk elk jaar het inflatie % op je bordje. Huursubsidie boven de 30 jaar bestaat niet en van een puntenstelsel heeft nog nooit iemand gehoord. Het is echt "wat de gek er voor geeft".

Fotocasa publiceert elke maand cijfers over de huizenmarkt. Als één van de grooste webistes van Spanje, hebben ze die kennis in huis.

Hier een paar gegevens (december 2010):

De gemiddelde prijs van een woning in Spanje in de maand december 2010 was 8,05 per vierkante meter per maand. Maar in Catalunya lag die prijs hoger, op 10,07 euro per vierkante meter per maand. Dat lijkt veel, maar het afgelopen jaar is die prijs wel omlaag gegaan: met 2,7% terwijl deze in heel Spanje gemiddeld 5,8% was.

(ter vergelijking met Nederland - cijfers van oktober 2010: de gemiddelde huurprijs per vierkante meter in Nederland was 12,21 euro met Amsterdam als de duurste stad met een gemiddelde van 16,19 euro per vierkante meter; let op: het gaat hier om de vrije sector! doe voor de grap eens de huurprijscheck van de huurcommissie ;)

De duurste stad in Spanje is San Sebastian, met een gemiddelde huurprijs van 12,85 euro per vierkante meter. Barcelona staat op de tweede plaats met 12,66 euro per vierkante meter. In Barcelona is er nogal wat verschil: de buurten el Borne, Santa Catharina en Barceloneta zitten op 16 euro/m2 per maand, terwijl Triniat Nova i Vella, Torre Baro en Vallbona op 10,11 euro/m2 per maand zitten.

Je bent voor een flat/appartement (ik heb even het gemiddelde van tussen de 50 en 70 m2 genomen) in Barcelona dus tussen de 633 en 886 euro per maand kwijt, maar dat is in el Borne een stuk hoger: tussen de 800 en 1120 euro, terwijl je in de goedkoopste buurten maar tussen de 505 en 707 euro per maand hoeft te betalen. In het centrum wonen, is - zoals altijd - dus echt duur.

Ik kwam ook nog iets anders leuks tegen, een soort van nieuwe "trend" in de advertenties voor huizen: photo shoppen. En nee, dan niet om de lucht blauwer te maken of de muren meer wit, nee, om de foto´s te verbreden! Hierdoor lijkt elk hok op de foto een paleis! Een paar voorbeelden: voorbeeld 1 en voorbeeld 2.

Deze fotograaf probeert de romantische "mist look", terwijl we hier en hier echt een goed beeld krijgen hoe mooi een "gemiddeld" Spaans huis er van binnen uitziet. Je moet er maar van houden ;)

Tot slot nog een paar fixer uppers: voorbeeld 1 en voorbeeld 2, voor degenen onder ons die echt goedkoop (=duurkoop?) willen wonen!

No comments:

Blog Widget by LinkWithin