Barcelona
It was the first time that we met

Barcelona
How can I forget

The moment that you stepped into the room
You took my breath away

Barcelona
La musica vibro y e Ilanos unio

And if God is willing
we will meet again some day


Mijn eigen handige tips / My own tips & tricks

***************** MUST READ **************

1) Klik hier voor mijn eigen bedrijvenlijst waar je geen Spaans nodig hebt om bij te werken, ideaal om te starten!/ My own list of companies where Spanish is not required, ideal to start!

2) Klik hier voor veelgestelde vragen over werken, wonen en leven in Barcelona / FAQ - in English as well

** Ook super handig **

1) Hier algemene tips / General Tips & Tricks

2) Baan? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

3) Woning? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

4) Kamer? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

5) Zoek hier meteen een baan door "Dutch" OF "Holandes" OF "Nederlands" in het eerste vak in te vullen en "Barcelona" in de tweede!

Direct looking for jobs on biggest job site in Spain

6) Grootste huizenaanbod/ Biggest offer of houses in Barcelona

7) Loquo, van kamer via banen tot meubels / Loquo: from rooms via jobs to furniture in Barcelona

8) Stage in Barcelona lopen? Klik hier voor een up to date lijst!

en natuurlijk....

9) Spaans leren! Echte aanrader is Versión Original *: goed, betrokken, kleine klasjes en heel erg betaalbaar! En midden in het centrum (om de hoek bij Placa Catalunya)! Learn Spanish here at the best language school in Barcelona! (*mail me voordat je een cursus gaat volgen voor eventuele kortingsacties!/send me a mail before you start a course for a possible discount!)

10) Zit je na het lezen van mijn blog (gebruik eerst de zoekfunctie a.u.b.) nog met een vraag over wonen/werken/leven in Barcelona? Dan mag je me mailen via e_mabel AT yahoo.com. Ik help je graag op weg.... maar mails met hele algemene vragen (daar kan ik niet zo veel mee) en mails met CV's (ik ben geen arbeidsbureau) worden niet beantwoord.

© Mabel at BCN, 2004.

Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt door middel van druk, microfilm, fotocopie, plaatsing van teksten en/of afbeeldingen op andere websites of op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur/maker.

Sunday, 13 December 2009

Catalanen stemmen voor een onafhankelijk Catalonië

Toen ik in Barcelona kwam wonen, wist ik amper dat er in Catalonië een andere taal dan het Spaans werd gesproken. Eerst dacht ik dat het een dialect was, nu weet ik wel beter.

Ik versta het inmiddels goed, maar spreken doe ik nog steeds niet. En ik neem ook niet de moeite om dat te doen, want ik geloof dat als je in een provincie bent (dus niet land) waar je twee officiële talen hebt (al geeft de Catalaanse overheid nu de voorkeur aan het Catalaans), je aan één dus genoeg moet hebben.

Maar als het aan de Catalanen ligt, komt daar snel verandering. Gisteren konden de bewoners van 166 Catalaanse dorpen stemmen over de Catalaanse onafhankelijkheid.... Ben je voor of tegen een onafhankelijke Catalaanse staat? De uitslag was eigenlijk weinig verrassend: bijna 95% stemde voor.

Maar wat blijkt, dit referendum was een wassen neus!

Het is totaal niets rechtsgeldig en uiteindelijk mocht ook maar 10% van de totale Catalaanse bevolking (voornamelijk in kleine dorpen, Barcelona stad deed bijvoorbeeld niet eens mee) stemmen. Het is natuurlijk wel een goede manier om de onafhankelijkheidsstrijd aan te wakkeren... deze heeft immers af en toe een opkikker nodig.

Maar om dan zogenaamde verkiezingen uit te schrijven die totaal niet rechtsgeldig zijn? Ik kan het propaganda noemen, tijd- of geldverspilling, in ieder geval redelijk onzinnig want de Catalanen bereiken er nu helemaal niets mee!

En als je je dan bedenkt dat Catalonië net als heel Spanje in een behoorlijke crisis zit, dan hoop je toch echt dat de Catalanen iets constructiefs zouden doen, waar iedereen beter van wordt. En als dat dan een onafhankelijk Catalonië zou zijn, nouja, dan moet dat maar. Maar een niet rechstgeldig referendum uitschrijven voor maar 10% van de Catalaanse bevolking... dat gaat er bij mij echt niet in.

PS Dit referendum werd uitgeschreven door La Consulta per la Independència en niet door de Catalaanse overheid.

No comments:

Blog Widget by LinkWithin